1

Tunneli louhittiin ja lujitettiin kaivosympäristössä

Nordkalk Oy on Pohjois-Euroopan johtava kalkkikiviyhtiö, joka toimii lähes 40 paikkakunnalla Euroopassa. Nordkalkin pääkonttori ja konsernin tuotekehitys sijaitsevat Paraisilla, jossa kaivostoiminta on pyörinyt kaikkinensa toistasataa vuotta. Paraisten kaivoksella louhitaan kalkkikiveä pääsääntöisesti teollisuuden tarpeisiin, mutta tuotteita toimitetaan myös maa- ja vesitalouden sekä kemianteollisuuden tarpeisiin. 

Pinta-alaltaan yli 70 hehtaarin kaivoksella tehdään louhintaa avolouhintana, mutta kivenmurskaus tapahtuu osin maanalaisissa tiloissa. Koska kaivoksen tuotanto laajenee käytössä olleen tunnelin alueelle, tarvittiin maanalaisiin tiloihin uusi korvaava tunneli. Tätä urakkaa toteuttamaan valikoitui JIITEE Työt. Noin neljä kuukautta kestäneessä urakassa JIITEE Työt louhi ja lujitti kaivokselle 340-metrisen tunnelin.

Urakan tilaaja

Nordkalk Oy

Urakan kesto

4 kuukautta

Tehtyjä töitä

Tunnelin louhinta, louheen lastaus, ruiskubetonointi, pulttaus, salaojitus, tien tekeminen tunneliin.

1

m pitkä tunneli

1

m3 louhittavaa

1

henkilön tiimi

2

Urakka eteni suunnitellusti alusta loppuun

“Urakassa tehtiin uusi, korvaava reitti maanalaiselle murskaamolle, koska louhintojen edetessä vanha tunneli poistuu käytöstä”, kertoo Nordkalk Oy:n tekninen päällikkö Kristian Nyström. JIITEE Työt valikoitui urakoitsijaksi kilpailutuksen kautta. Kun tarjouspyyntöjen lähettäminen tuli ajankohtaiseksi, JIITEE nousi kilpailutukseen Nordkalkin työntekijän suosituksesta:

“JIITEE oli meille osittain tuttu toimija, sillä lähtiessämme miettimään urakoitsijaa, saimme vinkin työntekijältämme. Hän suositteli JIITEEtä aiemman kokemuksensa perusteella.”

Nyströmin mukaan urakka eteni urakkaneuvotteluissa laaditun suunnitelman ja aikataulun mukaisesti alusta loppuun. 

“Yhteistyö sujui oikein hyvin. JIITEEn työntekijät tulivat paikalle sovitusti, työt edistyivät hyvin ja heidän viestintänsä oli hyvää. Olimme tilaajana aina ajan hermolla ja tiesimme, mikä tilanne työmaalla on. Mikäli kysyttävää tuli puolin tai toisin, asioista otettiin heti selvää ja urakkaa vietiin yhdessä eteenpäin”, Nyström kuvailee.

3

Vahvaa kommunikointia ja ammattitaitoiset työntekijät

Paraisten kaivoksen urakka luovutettiin muutaman viikon etuajassa, mikä kertoo myös osaltaan aikataulun pysyvyydestä. Vaikka urakka oli jo neuvotteluvaiheessa aikataulutettu tarkasti, oli kymmenhenkisellä tiimillä vastuu aikataulussa pysymisestä.

“Urakkaa oli tekemässä asiantunteva henkilöstö, joka paitsi piti meidät tilanteen tasalla myös viesti, mikäli esimerkiksi kalliossa oli jotain erityistä. Tunneli valmistui hyvissä ajoin, eikä menty lähellekään myöhästymistä. Homma toimi kaikin puolin”, Nyström kertoo.

Myös JIITEE Töiden työpäällikkö Henri Jokitalon mielestä yhteistyö tilaajan kanssa oli sujuvaa ja moniosaajista muodostuneen tiimin työskentely oli tehokasta.

“Etenimme suunnitelman mukaisesti ja hyvässä yhteistyössä tilaajan kanssa. Hyvin laaditun suunnitelman ansiosta saimme työrauhan ja pystyimme antamaan sen myös kaivoksen työntekijöille. Tunnelin puhkaisu urakan loppuvaiheessa vaati heiltä hetkellistä sopeutumista, mutta siitäkin selvittiin hyvin. Urakkaan valikoituneessa tiimissä oli monialaista osaamista ja vaikka urakka sisälsi paljon työvaiheita, ne kaikki tehtiin vankalla ammattitaidolla kompaktin tiimin voimin”, Jokitalo kuvailee.

4

Osaavaa työskentelyä tilaajan tarpeiden mukaan

Kaivosympäristö vaatii urakoitsijalta sopeutumiskykyä ja kokemusta, ja sitä JIITEEn tiimiltä löytyy. Kaivosympäristössä urakoitsijan on sopeutettava työskentely kaivoksen toimintaan, mutta myös Paraisten urakan tapauksessa kaivoksen lähiympäristöön.

“Työturvallisuus on tärkeää tällaisessa ympäristössä. Paraisten kaivos sijaitsee asutuksen äärellä, joten annetuista toiminta-ajoisa on pidettävä kiinni. JIITEEn tiimi toimi annetussa aikaikkunassa ja ajoitti räjäytykset oikein. Kaikki toimi tarkasti ja saimme ilmoituksen räjäytyksistä etukäteen, jolloin meilläkin oli valmius viestiä asiasta myös naapurustoon, mikäli meluhaitta olisi aiheuttanut kysymyksiä”, Nyström kertoo.

Nyströmin ja Nordkalk Oy:n kokemuksen mukaan JIITEE Työt huolehti urakan edistymisen lisäksi yhteydenpidosta ja kommunikoinnista erinomaisesti. Tähän perustuen Nyström suosittelee JIITEEtä mielellään eteenpäin.

“Työt sujuivat ja juuri se yhdessä tekeminen ja tilaajan suuntaan viestiminen on tärkeää. Aktiivisesta yhteydenpidosta jäi todella positiivinen fiilis. Kävin itsekin aktiivisesti työmaalla ja vastaanotto sekä kommunikointi oli jokaisen työntekijän puolelta huipussaan. Siellä tunsi aina olonsa tervetulleeksi.”

Ota yhteyttä:

Olemme valmiina tarttumaan toimeen!

Pystymme työskentelemään vaativimmissakin olosuhteissa ja innovoimaan tarvittaessa täysin uudenlaisia ratkaisuja työn tehokkaaseen toteuttamiseen. Älä siis epäile ottaa yhteyttä meihin, kun tarvitset paikalle ammattilaista.

Katso myös nämä

Kalliorakentaminen

Agnico Eagle Finland Oy

Kittilässä sijaitsee Euroopan suurin kultakaivos, jonka vuotuinen tuotanto on noin 7…

Lue referenssi
Aurinkopuistojen perustustyöt

Kalannin aurinkopuisto

Jiitee Työt on mukana rakentamassa yhtä Suomen suurimmista aurinkopuistoista Kalantiin. Työmaa…

Lue referenssi
Kalliorakentaminen

Keski-Uudenmaan Vesi kuntayhtymä

JIITEE Työt saneerasi yhden tunneliosuuden Keski-Uudenmaan Vesi kuntayhtymän samaan aikaan käytössä…

Lue referenssi