JIITEE Työt Oy

Ruiskubetonointi

Ruiskubetonointi on yleinen menetelmä kalliolujituksessa

Ruiskubetonointi on yksi tärkeimmistä elementeistä nykypäivän kalliolujituksissa. Ruiskubetonointia käytetään eniten kallio- ja maaperän vahvistuksessa. Yleisimpiä käyttökohteita ovat liikennetunnelit ja maanalaiset pysäköintihallit. Osaava henkilöstömme ja monipuolinen kalustomme mahdollistavat tehokkaan ja turvallisen toteutuksen sekä laadukkaan lopputuloksen asiakkaalle ja loppukäyttäjälle.

Ruiskubetonointi tarjoaa tehokkaan tavan lujittaa epätasaisia ja erimuotoisia pintoja. Koska ruiskubetoni tarttuu välittömästi alustaansa, se on mitä oivallisin käytettäväksi esimerkiksi:

 • tunneleissa
 • holvien ja kuilujen seinämien lujituksissa ja verhouksissa
 • tunneleiden suuaukoissa
 • penkkojen turvarappauksissa
 • betonisokkelien, palkkien, pilarien, holvien korjauksissa ja lujituksissa.

 

Työvaiheet

Ennen ruskubetonoinnin aloittamista suoritetaan pohjustus, jossa varmistetaan että kallion tai muun rakenteen pinta on valmis betonin kiinnittymistä varten.  Pohjustus voidaan tehdä esimerkiksi tekemällä kallion rusnaus. Rusnauksen tarkoitus on irottaa kalliopinnasta irtonainen kiviaines.

Ruiskubetonoinnin valmisteluun kuuluu betoniseoksen valmistaminen. Betoniseoksen suhteet määritellään etukäteen käyttötarkoituksen mukaan, jotta työn lopputulos on varmasti kestävä. Kun betoniseos on valmis ja muut tarvittavat valmistelut on tehty, betoni ruiskutetaan paineilman avulla betonointikohteeseen. Ruiskutus tehdään valitusta mentelmästä riippuen joko käsin tai koneellisesti.

Betonin ruiskutuksen jälkeen betonin annetaan kuivua riittävästi ennen jatkotyövaiheita. Nopean kuivumisen ansiosta työskentelyä voidaan jatkaa suhteellisen lyhyessä ajassa.

 

Ruiskubetonointi märkä- ja kuivaseosmenetelmillä

Teemme ruiskubetonointeja sekä märkä- että kuivaseosmenetelmillä, joilla molemmilla on puolensa. Kuivaseosmenetelmään tarvittavat laitteet ovat pieni kokoisia. Siksi se soveltuu paremmin pienempien alojen korjauksiin ja tiloihin, jotka on syytä pitää kuivana tai ovat vaikeasti saavutettavissa. Tällaisia tiloja kalliorakentamisessa saattaa olla esimerkiksi kuilut ja tunnelit, joihin on vain kuiluyhteys.

Märkäseos taas on tehokkaampana ja kapasiteetiltaan suurempana parempi laaja-alaisiin töihin. Märkäseosmenetlemään vaadittavat laitteet ovat suhteellisen kookkaita, joten se soveltuu kohteisiin, joihin ruikulaitteisto voidaan ajaa sisään tai matka varsinaiselta laitteelta ruiskutussuuttimeen on lyhyt.

Meiltä löytyy ruiskurobottia ja erilaisia märkä- ja kuivaruiskutuskalustoa tarpeeseen kuin tarpeeseen ja myös päivitämme kalustoa ja henkilöstömme osaamista jatkuvasti.

 

Ruiskubetonointityöt, joita olemme tehneet

 • Junatunnelin saneeraus, Pepallonmäki, R. Ajalin Oy – Rantaradan junatunnelin saneeraus 560 m, tartuntatappien poraus ja juotto, verkotus, ruiskubetonointi, verhousmaton asennus ja jälkitiivistystyöt
 • Länsimetro Espoonlahti, Espoo, YIT Infra Oy – Espoonlahden metroaseman kuilujen lujitustyöt, ruiskubetonisalaojan asennus ja varustelutyöt, tunnelin ruiskubetonointi 600 m3
 • Lippulaivan ostoskeskus, Espoo, Louhintahiekka Oy – Ostoskeskuksen pohjarakenteiden/maapenkkojen ruiskubetonointi
 • Lavianmäki junatunnelin saneeraus,Destia Rail Oy – Rantaradan junatunnelin saneeraus 580 m, tartuntatappien poraus ja juotto 11 500 kpl, verkotus 11 500 m2, ruiskubetonointi n. 12 000 m2
 • HSY Pasilan vesitunnelien saneeraus, Destia Oy – ahtaan vesitunnelin saneeraustyöt, poraus ja pulttaus n. 10 000 jm, ruiskubetonointi 12 000 m2, ruiskubetonisalaojan asennus 2 000 jm ja kiilauslouhintatyöt
 • Luolalämpövarasto Helen Mustikkamaa, YPR – luolalämpövaraston lujitustyöt mm. poraus, pulttaus, ruiskubetonisalaojat ja ruiskubetonointi
 • Neste Kilpilahti – Porvoon Paalurakenne Oy – polttoainesäiliöiden pohjan kiilauslouhinnat ja ruiskubetonointi
 • Högbacka junatunnelin saneeraus, R. Ajalin – ruiskubetonointi n. 5 000 m2
 • Sulkavuoren jätepuhdistuslaitoksen huoltotunnelin rappaus, YIT

Ota meihin yhteyttä

Jätä meille tarjouspyyntö ja yhteystietosi vapaamuotoisen viestin kera alla olevalla lomakkeella, niin olemme sinuun pikimmiten yhteydessä.