Urakan rakennuttaja
IBV Vogt konserni
Urakan kesto
Urakka jatkuu edelleen
Erikoista
Pehmeä maaperä haastoi muuttamaan työmenetelmiä
Uudenkaupungin Kalantiin valmistuu vuonna 2025 Suomen suurin aurinkovoimapuisto. Saksalainen ib vogt-konserni on hankkeen kehittäjä ja kohteen rakennuttaja. Jiitee Työt on mukana projektissa merkittävällä työmäärällä aliurakoitsijana. Aurinkosähkön määrä tulee kasvamaan moninkertaiseksi Suomessa tulevina vuosina. Suomi, kuten kaikki muutkin Pohjoismaat ovat aurinkoenergian kasvavaa markkina-aluetta ja moni yhtiö rakentaa ja rakennuttaa isoja aurinkopuistoja ympäri Suomea tällä hetkellä.
Puistojen perustustyöt vaativat ammattilaiset suunnittelemaan ja toteuttamaan työt ja tästä syystä myös Jiiteen on valikoitunut mukaan rakentamiseen. Aurinkopuistojen toteuttaminen on hyvin samantyyppistä työtä kuin muukin paalutustyö ja tekemiseen tarvitaan oikeanlainen kalusto. Aurinkopuistojen aurinkopaneelit pitää kiinnittää tiukasti maahan, jotta ne kestävät ympäri vuoden vaihtelevissa olosuhteissa. Kiinnitys- mahdollisuuksia on monia ja se riippuu:
Jiitee valikoitui tekemään tämän työn kalustonsa ansiosta – kallioporauksessa käytettävät koneet soveltuvat erinomaisesti myös aurinko- ja tuulipuistojen perustustöiden tekemiseen. Kalannin puiston aurinkopaneelien telineiden kiinnitykseen valikoitui lyöntipaalut. Haasteellista paalutuksesta teki paikka paikoin erittäin pehmeä maapohja.
IBV Vogt konserni
Urakka jatkuu edelleen
Pehmeä maaperä haastoi muuttamaan työmenetelmiä
Noin 200 hehtaarin alue, jolle puisto rakentuu on metsää, kitu- ja joutomaata ja osittain suomaista aluetta Uudenkaupungin ulkopuolella. Aurinkopaneelien telineiden kiinnitys- menetelmänä oli lyöntipaalutus. Paaluja ei pysty kuitenkaan kallion takia junttaamaan suoraan kallioon vaan ensin pitää porata paalua isompi reikä kallioon, joka täytetään soralla ja paalu juntataan soralla täytettyyn reikään.
Poraukset aloitettiin jo talvella, jolloin roudan ja pakkasen ansiosta pehmeä maa oli ainakin osittain jäässä ja kovaa. 20 000 kiloa painava vaunu kuitenkin uppoaa melko helposti sulan osuessa kohdalle. Vaikka Jiiteellä oli terässillat ja pommimatot käytössä, joita pitkin koneistoa siirrettiin, valitettavasti koneet upposivat välillä. Koneen naaraaminen takaisin pintaan ei ollut nopeaa hommaa, ja se tarkoitti myös poraustyön keskeyttämistä. Toisen koneen piti tulla vetämään uponnut kone kiinteämmälle maalle. Metrin puolentoista syvyyteen uponnut 20 000 kilon kone ei helposti liikahda, joten hommassa saattoi helposti mennä koko päivä.
Pehmeän maa-alueen tuomat haasteet olivat kuitenkin tiedossa jo alkukatselmuksesta lähtien. Alueelle tehtiin vierailu ennen varsinaisen työn aloittamista, jotta pystyttiin valitsemaan oikeat menetelmät, koneet ja riittävä määrä työntekijöitä. Paikka paikoin upottava maaperä ei siis tullut yllätyksenä, mutta paljon se aiheutti töitä
JIITEEn urakkaan kuuluu noin 115 000 reiän poraaminen ja niihin paalujen junttaaminen. Projektin alussa työmaalla oli 2 konetta, 4 miestä ja työnjohtaja. Sittemmin määrä on noussut 16 työntekijään ja 4 työnjohtajaan. Osa poraa ja junttaa paaluja ja osa laittaa aurinkopaneelien telineitä kiinni. Tällaisissa projekteissa aikataulut ovat aina tiukat ja Jiitee pystyy vastaamaan vaatimuksiin – töitä tehtiin parissa vuorossa.
Työmaa-alueen haasteellisuus oli tiedossa alusta lähtien. Kaikki työmenetelmät tuli kehittää uudestaan tätä projektia varten, koska vastaavaa projektia ei ollut aikaisemmin tehty. Tästä ei siltikään muodostunut missään vaiheessa ongelmaa, koska Jiiteen porukka on erittäin muuntautumiskykyistä ja he pystyvät mukautumaan uusiin tilanteisiin erittäin nopeasti.
Jiiteen kallio- ja tunnelirakentamisen osaaminen ja kalusto toimivat hyvin myös tuuli- ja aurinkopuistojen perustamisessa. Jiitee tekee tiivistä yhteistyötä tilaajan kanssa ja tuovat hankkeisiin paljon toteuttamisideoita ja ratkaisuehdotuksia jo aloitusvaiheessa. Lopulliset työmenetelmät ratkaistaan aina kohteen vaatimusten mukaisesti.
Pohjoisesta sijainnista huolimatta Suomi on otollinen aurinkovoiman hyödyntämiselle. Tämä näkyykin suurina aurinkopuistoprojekteina, joita rakennetaan ympäri Suomea. Aurinkoenergian määrä on loppumaton ja sen käyttöönotolla onkin monia hyötyjä:
Tämä projekti ei jää Jiiteelle ainoaksi laatuaan. Porukka on valmiina ottamaan vastaavia projekteja työn alle. Yksi tällainen projekti on Raumalle valmistunut aurinkopuisto, johon kiinnitettiin noin 58 000 paneelia. Tässä projektissa Jiitee toimi aliurakoitsijana kiinnittäen aurinkopaneelien telineet ruuvipaalutuksella sekä asentamalla varsinaiset telineet ja paneelit. Pääurakoitsijana projektissa toimi Suvic Oy.
Lisätietoja projekteista
Lassi Levaste
044 215 7469
Ota yhteyttä, kun tarvitset paikalle haastaviinkin olosuhteisiin sopeutuvat ammattilaiset.
Kittilässä sijaitsee Euroopan suurin kultakaivos, jonka vuotuinen tuotanto on noin 7…
Lue referenssiJIITEE Työt saneerasi yhden tunneliosuuden Keski-Uudenmaan Vesi kuntayhtymän samaan aikaan käytössä…
Lue referenssiNordkalk Oy:n omistama Paraisten kaivos louhii kalkkikiveä avolouhoksella. Toiminnan laajentuessa JIITEE…
Lue referenssi