Injektointitöiden merkitystä erilaisissa kohteissa ei voi liikaa korostaa. 

Pohjoisessa ilmastossa vesi tekee tuhojaan jäätyessään ja sulaessaan. Parkkihalleissa valumavedet saattavat vahingoittaa autojen maalipintoja ja maanalaissa tiloissa, joissa on sähkölaitteita, ei vedellä ole asiaa. Injektoinnilla pyritään estämään veden kulkeutumista tiloihin ja rakenteisiin, näin tuoden lisää käyttöikää. Toisaalta injektoinnilla on myös iso rooli tunnelirakentamisessa, tuoden tarkkuutta ja tehokkuutta louhimistyöhön.

Vuonna 2011 perustettu lujitustöiden alan ykkönen JIITEE Työt tarjoaa kattavia kokonaisratkaisuja. Yrityksellä on laaja kokemus erilaisista työmaakohteista, jotka ulottuvat mm. maanteiden ja rautateiden kallioleikkauksista aina tunneleiden louhintaan ja kunnostukseen, sekä mm. parkkihallien ja väestötilojen saneeraukseen.

Injektointi menetelmänä

Injektoinnit voidaan jakaa kahteen osa-alueeseen käyttötarkoituksen mukaan, tiivistys- ja louhintatöihin. Louhintatöissä injektoinnilla haetaan tehokkuutta, tarkkuutta ja turvallisuutta räjäytyksiin. Olemassa olevien rakenteiden tiivistystöissä injektoinnin avulla parannetaan rakenteiden lujuutta ja ennaltaehkäistään veden aiheuttamaa eroosiota.

Injektoinneissa puhutaan myös esi- ja jälki-injektoinneista. Esi-injektointi tehdään yleensä ennen louhintoja. Halkeamien injektoinnin onnistuminen on pitkälti riippuvainen siitä, kuinka hyvin injektoinnin ammattilainen onnistuu arvioimaan halkeamien täyttymisen. Työn tilaajan kustannukset taas koostuvat halkeamien määrästä, halkeamien täyttöön menevästä injektointiaineen määrästä sekä työntekijäkulujen osuudesta Jälki-injektointeja tehdään olemassa oleviin rakenteisiin, joissa havaitaan vesivuotoja tai halkeamia.

JIITEEn ammattitaitoinen, motivoitunut oma henkilöstö, sekä laadukas kalusto mahdollistavat kallio- ja betonirakenteiden injektoinnit erilaisissa kohteissa ympäri Suomen, sekä tällä hetkellä Ruotsissa Tukholman alueella.

“Tarpeen mukaan käytämme sekä kemiallisia että sementtipohjaisia injektointiaineita. Olemme tottuneet tekemään töitä monenlaisissa työympäristöissä, ahtaista hissikuiluista isoihin parkkihalleihin ja pitkiin maanalaisiin tunneleihin”, kertoo JIITEEn työnjohtaja Priit Idavain, joka on toiminut JIITEEllä vuodesta 2018. Alalla hän on toiminut jo vuodesta 2010 lähtien.

Injektointityön laatu perustuu pitkälti työntekijöiden ammattitaitoon ja työkokemukseen, joten kokeneen kumppanin valitseminen projektiin on erityisen tärkeää. Injektointityö voidaan suorittaa kahdella tapaa riippuen kohteen, eli kallio- tai betonirakenteen vaatimuksista.

  • Sementti-injektointi – käytetään yleensä esi-injektoinnissa ja on edullinen ratkaisu
  • Kemiallinen injektointi – käytetään yleensä jälki-injektoinnissa ja on sementtiin verrattuna huomattavasti kalliimpaa

Injektoinnilla haetaan lisää käyttöikää rakenteille

Maanalaisiin ja kalliovaraisiin rakenteisiin saadaan lisää käyttöikää, kun vesi ja sen aiheuttama eroosio pidetään rakenteista mahdollisimman kaukana. Injektoinnilla tiivistetään kalliota tai betonirakenteita ja salaojituksella voidaan ohjata vettä, jotta veden tuhot voidaan minimoida. Tunnelien sisälle tehtävät rakenteet, sähkötilat, ratarakenteet ja mm. hissikuilut ovat tuttuja kohteita JIITEE Töille, joissa paljon esi-injektointitöitä on tehty.

– Pystymme toimimaan nopeasti rakenteiden injektointitarpeeseen, niin esi- kuin jälki-injektoinneissa laadukkaan kaluston ja vankan osaamisen johdosta. Idavain korostaa erityisesti esi-injektoinnin merkitystä: “pystymme välttämään monenlaisia ongelmia, joita voi aiheutua puutteellisen esityön vuoksi. Injektoinnin avulla pystytään saamaan tilaajalle kustannustehokas ja turvallinen kokonaisuus”.

Esi-injektointi kalliolouhinnassa

Mitä huonompi louhittava kivilaatu on, sitä pidempään louhintatyöhön menee. Tiivistä ja hyvälaatuista kalliota on nopeampi louhia, siksi esi-injektointia käytetään louhinnassa. Tiiviin kallion louhinta on myös tarkempaa ja turvallisempaa, injektoitu kallio takaa myöslaadukkaamman louhintatuloksen.

“Vaikka Esi-injektointi pysäyttää louhinnan päiväksi tai kahdeksi, yleensä aika otetaan takaisin nopeampana louhintatyönä, kun tiivistetty kallio mahdollistaa nopeamman, tarkemman ja turvallisemman räjäytystyön. Parhaimmillaan louhinta-aika saadaan puolitettua hyvin tehdyllä injetoinnilla. Tiiviiseen kallioon tarvitaan vähemmän välityksiä panostukseen, joka nopeuttaa räjäytys- ja louhintatyötä”, kertoo projekti-insinöörinä JIITEE Töillä toimiva Piia Kärkkäinen.

Tunneli- ja kalliolouhinnoissa suunnittelijat määrittävät lähes aina esi-injektoinnin tarpeen ja määrittelytyö on useasti tehty jo ennen louhinnan aloitusta. Jos kivilaadussa huomataan poikkeavuutta aiempaan tietoon louhintatöiden aikana, informoidaan asiasta suunnittelijaa. Injektoinnin tarve määritellään tekemällä testiporaukset ja vesimenekkikokeet. Jos kivilaadusta on epävarmuutta, edetään työmaalla usein tunnusteluporauksin ja jatkuvin vesimenekkikokein, tarkentaa Kärkkäinen.

Kohteen käyttöasteen vaikutus

Kalliotiiveys on yksi osa kriittistä rakenteiden kestävyyden, turvallisuuden varmistamiseksi. Hyvin suunnittelulla ja tehdyllä esi-injektoinnilla on vaikutus työmään aikatauluihin ja kustannuksiin. Kohteet, joihin on tehty huolellisesti esi-injektointi, kestävät tiiviinä ja käyttökunnossa pitkään. Rakenteiden käyttöaste, sijainti ja pohjatyöt vaikuttavat ongelmien ja huoltotarpeiden syntyyn.

“Erilaiset projektit ovat aina sujuneet kepeästi ammattitaidolla. Laadimme aina kohteesta kattavan injektointipöytäkirjan työn tilaajalle”, kertoo Idavain. 

JIITEE omaa kokemusta muun muassa hissikuilujen, siilojen, metro- ja rautatietunnelien ja Helsinki-Vantaan lentokentän kalliolujituksen injektoinnista. Projekteja tehdään niin pieninä kuin suurina hankkeina tarpeen mukaan. 

Kokemuksiamme jälki-injektointitöistä

Töiden aloituksessa maan alla ei ole merkitystä olosuhteilla, mutta ulko- ja sisätiloissa lämpötilan tulee ylittää +5 astetta. JIITEEn tiimi liikkuu maantieteellisesti hyvin joustavasti eri kohteisiin nopealla aikataululla. Idavain tyypilliseen työviikkoon JIITEEllä kuuluu muutamia injektointi, kunnossapito ja huoltotöitä. 

Pääkaupunkiseudun kauppakeskuksissa kävijämäärät nousevat useisiin kymmeniin miljooniin, mikä nostaa rakenteiden huoltotarpeita. JIITEE tekee kauppakeskuksiin säännöllisiä huoltotöitä, kuten halkeamien korjauksia injektoimalla.

Toisessa pääkaupunkiseudulla sijaitsevassa parkkihallissa esiintyi veden vuotamista rakenteisiin, mikä aiheutti ongelmia. JIITEE otti projektin haltuun määrätietoisesti. Työ vaati ammattitaitoa suunnitella menetelmät, joita hyödynnetään laadukkaan lopputuloksen varmistamiseksi. 

“Reikien paikat määriteltiin ja porattiin, minkä jälkeen suoritettiin vesimenekkimittaus halkeamien tarkistamiseksi. Jos vesimenekki on normaali, halkeama täytetään betonilla. Jos vesimenekki ylittää tietyn rajan, käytetään mansetti-injektointi menetelmää sementillä. Erityisesti rakenteiden kantavien palkkien kunnon merkitys korostuu rakennuksen turvallisuuden varmistamisessa”, Idavain päättää. 

Kalliorakentaminen vaatii tekijältään vankkaa ammatillista osaamista ja paineensietokykyä, sekä tiimin yhteen hiileen puhaltamista. Työnantajan on puolestaan reagoitava tarpeisiin nopein liikkein, harvemmin lujitustyöt voivat odottaa korjaustoimenpiteitä kauaa. Jos kaipaat joustavaa ja ammattitaitoista kumppania ota rohkeasti yhteyttä JIITEEn asiantuntijoihin.